8 tips bij de herindeling van je leefruimte

je leefruimte zelf (her)inrichten is een uitdagende klus, want er zijn heel wat zaken waarmee je rekening moet houden. maar wanhoop niet, ik zal je hierbij helpen met deze blogpost! De inrichting van een ruimte begint altijd bij de indeling ervan. Wat komt waar, en hoe maak je deze beslissingen het best? Sommige ruimtes dicteren heel duidelijk de indeling ervan door de plaatsing van ramen en deuren. Bij andere ruimtes is er veel meer vrijheid om in te delen. Net deze ruimtes waar er veel indelingsvrijheid is, zijn de moeilijkste om aan te beginnen. in deze blogpost lijst ik alvast stap voor stap de belangrijkste zaken op waarmee je rekening moet houden.

startup-3267505_1920.jpg

Ik raad je aan een plannetje te schetsen van de in te delen ruimtes, waarbij de afmetingen ongeveer in verhouding kloppen. Dit maakt het stukken gemakkelijker om een overzicht te behouden van de ruimte en de mogelijkheden ervan te zien. Weet je niet hoe aan zo een plan te beginnen? Lees hier mijn blogpost waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je dit doet.

Vaak is een ruimte al jaren op dezelfde manier ingedeeld en is het moeilijk om je het anders in te beelden. Dit wil niet zeggen dat je al die jaren juist zat met je indeling. Doe de test even, en kijk of er nog andere mogelijkheden zijn.

Je kan op meerdere manieren aan de slag gaan met je plan. Heb je bepaalde grote meubelstukken al in bezit of reeds uitgekozen? Dan kan je de omtrek van de meubelstukken opmeten, eveneens uittekenen op papier op dezelfde schaal als de schets van de ruimte, en deze uitknippen. Op deze manier kan je de meubelstukken verschuiven op je tekening om meerdere posities uit te testen.

Heb je nog geen meubelstukken die je sowieso zal gebruiken in deze ruimte, dan heb je nog vrijheid. Je kan dus eerst de juiste plaats bepalen voor je meubilair, dan de juiste grootte bepalen, en vervolgens op zoek gaan naar de juiste stukken die in jouw concept passen. Als je stap voor stap de tips hieronder volgt, ben ik er zeker van dat je tot een goed resultaat komt!

#1 jouw (gezin’s) persoonlijke voorkeuren

De eerste stap is het oplijsten van alle functies die je in je leefruimte wil omvatten. Probeer niet in de val te trappen van een ‘interieur uit de boekjes’ te maken en je eigen noden en wensen te vergeten in het ontwerpproces. Het allerbelangrijkste is dat je leefruimte werkt voor jou (en je gezin). Je brengt normaal veel tijd door in deze multifunctionele ruimte dus zorg ervoor dat het al je favoriete activiteiten kan accomoderen. Begin dus best met het maken van een lijstje van wat er zeker in je leefruimte moet komen.

Ontvang je regelmatig veel volk, en zit je graag lang aan de eettafel met hen, of zijn jullie eerder zetelhangers? Eet je 95% van de tijd met 2 personen aan de eettafel, dan is het misschien beter een kleinere tafel te voorzien die eventueel kan uitgebreid worden als er bezoek komt. Heb je een platencollectie of boekencollectie die je graag in je leefruimte tentoonstelt? Moet de piano van je grootmoeder zeker een plaatsje krijgen? Of heb je een werkplek nodig voor huiswerk makende kinderen? Durf evengoed de beslissing te maken om geen boekenkast te plaatsen indien dit niet in jullie levensstijl past. Zo blijft er meer ruimte over voor andere zaken die je wel echt gebruikt, zoals bijvoorbeeld een ‘home cinema’ of zelfs open ruimte om yoga of een andere activiteit te kunnen doen. Probeer eerlijk na te gaan bij jezelf en je gezin wat jullie nodig hebben in de leefruimte.

#2 ergonomie, functionaliteit, logica

Nu je weet wat er allemaal in je leefruimte moet komen is het goed om even na te gaan wat een logische indeling is. Het is bijvoorbeeld handig om de eetkamer niet ver van de keuken te hebben, of toch zeker niet te moeten zigzaggen tussen zetels en dergelijke om het eten op tafel te krijgen. Dit zorgt gegarandeerd voor ongelukken! Heb je graag een rechtstreekse connectie tussen je leefruimte en je terras bijvoorbeeld? Als jullie tv-kijkers zijn kan je zelfs proberen om niet teveel passage te hebben voor de tv.

Circulatie door de ruimte gebeurt altijd het vlotst via een rechte lijn. Het is niet handig om overal bochten te moeten maken rond en tussen meubelstukken om tot je zetel te komen. Probeer circulatie zo logisch en gemakkelijk mogelijk te houden. Het lijkt nu misschien maar een kleine moeite om rond die tafel te moeten lopen op tot je zetel te geraken maar op termijn ga je je hieraan storen. Later ga je me hiervoor dankbaar zijn!

#3 licht en zicht

beverage-blurred-background-breakfast-2410571.jpg

Natuurlijk licht is zeer belangrijk in een woning. Dit is dan ook het eerste waar ik naar kijk als ik een in te richten ruimte binnenstap. Als er voldoende natuurlijke lichtinval is, kan van praktisch elke ruimte iets tof gemaakt worden. Licht is dus iets om in te investeren. Heb je echt te weinig zonlicht in je leefruimte, bekijk dan eens de opties voor het bijplaatsen van een raam of lichtkoepel. De kost hiervoor is aanzienlijk maar vaak meer dan de moeite waard! Kijk bijvoorbeeld eens naar de opties van Velux.

Bij het bepalen van welke functies waar komen speelt licht ook een grote rol. Heb je graag een lichte woonkamer of gebruik je deze vooral om tv te kijken? Eten op een goed verlichte plek is zeer aangenaam, of gebruik je de eettafel enkel ‘s avonds als het al lang donker is? Dit zijn opnieuw zeer persoonlijke keuzes. Als je geluk hebt is je hele leefruimte redelijk goed natuurlijk verlicht en hoef je je hier weinig zorgen over te maken. Vervolgens is er ook de factor ‘zicht’ om rekening mee te houden. Een leeshoekje met zicht op de tuin kan bijvoorbeeld heel aangenaam zijn. Jonge ouders hebben vaak graag zicht op spelende kinderen wanneer ze in de keuken of werkplek bezig zijn. Een element dat nog niet zo heel veel toegepast wordt in interieurs, maar ongelofelijk handig is, zijn binnenramen. Je kan dus tussen twee ruimtes waar een muur tussen staat, ook gewoon een raam plaatsen (al dan niet met glas in). Binnenramen creëren een extra zichtlijn en laten natuurlijk licht dieper doorstomen in de woning. Wanneer mogelijk vind ik het heel leuk om te experimenteren met binnenramen! Ze creëren vaak een speels gevoel, en een verrassingseffect.

#4 passage, afmetingen, ruimte (menselijke maat)

pagina uit ‘De menselijke maat’ van prof..ir.A.J.H HAAK, te koop via bol.com

pagina uit ‘De menselijke maat’ van prof..ir.A.J.H HAAK, te koop via bol.com

Welke interieur-stijl je uiteindelijk ook kiest, het is belangrijk dat je ruimte er niet volgepropt uitziet, en je niet het gevoel krijgt dat je bij elke beweging iets omver kan stoten. Daarom bekijk je best even van tevoren hoeveel ruimte je overal rond je meubels nodig hebt om er met gemak te passeren. Ruimte voelt ook niet altijd gelijk aan. Tussen twee lage meubelstukken heb je bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan tussen twee hoge kasten.

Algemeen bekeken heb je zeker 70cm nodig om met gemak langs meubels te passeren. Op druk belopen looproutes heb je minimum 90cm nodig. Rond een tafel mag je minimum 90cm rekenen om langs zittende mensen te passeren. Ook tussen een sofa en salontafels reken je minimum 60cm. Alle minimumafmetingen kan je terugvinden in het handige boekje ‘de menselijke maat’ waarin alles duidelijk getekend staat.

Maar.. zelfs als je al deze regeltjes toepast kan je interieur er nog volgepropt uitzien. Daarom is het aan te raden om zeker in de leefruimte een open plek te creëeren die voor wat ademruimte zorgt. Een open ruimte is zeker geen verloren ruimte! Je doet er veel meer dan je zou denken. Hier hebben kinderen of huisdieren bijvoorbeeld plek om te spelen, kan je een sportmatje uitrollen, kan je je strijkplank uitzetten of zelfs eens volledig losgaan op je favoriete nummer van het moment (ja, ik spreek uit ervaring!) Een klein beetje open ruimte is cruciaal voor een aangename leefruimte. Probeer niet in verleiding te komen om deze ruimte als (tijdelijke) opslagruimte te gebruiken voor al je rommel, want dan heb je er niks meer aan.

#5 lichtpunten, stopcontacten, schakelaars

Indien mogelijk is het handig om rekening te houden met de bestaande schakelaars en lichtpunten in een ruimte. Zo hoef je je hier geen zorgen meer in te maken later. Toch wil ik je vragen je hier niet op blind te staren wanneer je een nieuwe indeling van de ruimte zoekt. Het is namelijk al mogelijk om draadloos, dus zonder breek- en slijpwerk, schakelaars bij te plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden bij niko. Ook voor stopcontacten kan er vaak wel naar een oplossing worden gezocht met verdeelstekkers en verdeeldozen of draadloze oplossingen. Zelfs met lichtpunten kan je creatief overweg gaan als ze niet op de gewenste plaats aanwezig zijn. Met een haakje en een kabel kan je je lichtpunt verplaatsen. Soms kan je met het gepaste armatuur van 1 lichtbron meerdere lichtpunten maken. Opties kan je altijd met een technieker of armatuur-leverancier bespreken. Als je grondige verbouwingen doet en opnieuw plaastert is het natuurlijk wel aan te raden om je technieken op de gewenste plaatsen te voorzien maar laat dit dus geen afknapper worden voor de restyling van de ruimte.

#6 creëren van zones

Waarschijnlijk heb je al gehoord van het creëeren van zones in de ruimte, maar waarom en hoe zou je dit doen? Voor grote open ruimtes is het gebruik van zones heel handig om je ruimte huiselijker en iets kleinschaliger aan te laten voelen. Ook voor een kleine woonkamer is het aan te raden enkele kleinere zones te gebruiken. Het zorgt voor meer diepte en variatie, en de ruimte wordt er interessanter door. Woonkamers bestaan typisch uit een zithoek en een eethoek. Deze twee grote zones kunnen aangevuld worden door een werkplek, speelhoek, leeshoek, muziekplek, tv-hoek, praathoekje, kunstmuur,... Kijk vooral wat er goed bij jou en je gezin past. Het is jammer ruimte volledig ongebruikt te laten dus kies vooral voor functies die je echt zal gebruiken en niet gewoon tof klinken.

#7 bergruimte, open en gesloten

bookcase-books-collection-1565245.jpg

Iets dat vaak over het hoofd gezien wordt bij het indelen van een ruimte is het voorzien van bergruimte. Bergruimte is niet heel erg sexy, maar wel heel erg noodzakelijk als je de rest van de ruimte er een beetje ‘sexy’ wil laten uitzien. Niemand kijkt graag op rommel, huishoudapparaten, bergen schoenen, de gereedschapskist ed. Daarom voorzie je best een afgesloten plek om deze dingen ordelijk en buiten het zicht te stockeren. Met bergruimte kan je heel erg creatief zijn en vaak kunnen de kleinste ruimtes al zeer nuttig ingevuld worden. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder de trap, kleine ruimte naast de koelkast, onder een zitbank, in een ondiepe wandkast,...

Denk zeker ook aan inbouw-mogelijkheden. Deze kunnen vaak vrij goedkoop uitgevoerd worden en zien er meestal stukken beter uit.



#8 kiezen van de juiste meubels

Nu je op je plan hebt bepaald welke functies waar komen en hoeveel ruimte je hiervoor juist hebt kan je aan de slag met het kiezen van de juiste meubels. Indien je niet volledig zeker bent over de stijl van meubels kan je in deze blogpost terecht. Hier geef ik je alvast wat algemene richtlijnen mee bij het maken van meubel-keuzes.

Hou je aan de afmetingen die je hebt bepaald op je plan. Ben je niet zeker, teken het gekozen meubel op schaal op je plan in. Ben je nog steeds niet zeker over de grootte, gebruik dan schilderstape om op de vloer van je ruimte de omtrek van het gekozen meubel af te plakken. Welke stijl je uiteindelijk ook kiest, het is af te raden om je meubels als een set van allemaal gelijke te kopen (dressoir, eettafel, en salontafel die er allemaal gelijk uitzien). Je meubels zullen dan wel bij elkaar passen, maar het creëert een hele saaie uitstraling. Probeer zelf interessante combinaties te maken. Ook in de vorm van de meubels is het leuk om af te wisselen. Zo wordt een ruimte met allemaal vierhoekige meubels ook rap saai. Combineer ze met een ovale tafel, een zeshoekig salontafeltje of een ronde lamp. De ronde vormen zorgen ook voor zachtheid in het interieur en alles oogt direct wat minder kil. Ook hier is het de moeite waard om naar inbouw opties te kijken. Een inbouwkast langs je schouw of inbouw zitelement in een erker zorgen voor rust in het interieur.

Ik geef toe, het is een hele boterham... Je moet met heel wat zaken rekening houden wanneer je je ruimte gaan herindelen, en we hebben het nu nog niet eens gehad over stijl, kleur en decoratie. Ik hoop je met deze tips toch al een heel eind opweg geholpen te hebben. Deel gerust jullie inzichten en ervaringen!

Indien je graag persoonlijke begeleiding wil bij het herindelen en herinrichten van je ruimtes kan je me altijd contacteren via Bergen interior design!

 
 
Selien Van den Berghe