Hoe teken je een plan

Om een plan te schetsen hoef je zeker geen ‘goede tekenaar’ of enige technische achtergrond te hebben. Je haalt er heel simpel een blad papier, en enkele potloden/balpennen bij. Teken vervolgens grofweg de vorm van de omtrek van je ruimte. Je hoeft nog geen rekening te houden met juiste afmetingen of schaal. Nu duidt je aan waar zich vaste elementen bevinden zoals ramen, deuren, radiatoren, schouwen,... Dit kan gewoon met een rechthoekje op de plek op de overeenkomstige muur. Eventueel schrijf je er nog bij wat dit rechthoekje het juist voorstelt. ‘raam’, ‘achterdeur’,...

architect-architecture-build-1109541.jpg

Op deze ruwe schets kan je nu de afmetingen van de belangrijkste elementen plaatsen. Nu haal je er dus best wel een vouwmeter, rolmeter, of lasermeter bij. Probeer je niet te veel te focussen op de kleinste details, en zeker geen milimeters. De bedoeling is dat je een goed overzicht krijgt van wat waar kan staan en welke ruimte er dan nog over is om bijvoorbeeld te passeren. Noteer op je schets op deze manier de belangrijkste afmetingen. Als je later nog enkele specifieke afmetingen nodig zou hebben kan je die altijd nog later bijvoegen.

Voor de perfectionisten onder jullie is het nu tijd om je ‘klad-versie’ om te zetten in een nette versie. (Je kan dus ook wel perfect doorgaan met de schets die je tot nu toe gemaakt hebt, al is het iets handiger om op schaal te werken) Het gemakkelijkste is om met een latje of geodriehoek te werken op ruitjespapier (vierkante ruitjes, niet commercieel geruit), of eventueel gewoon wit papier. We tekenen op schaal 1/100ste. Dit wil zeggen dat 1 meter (100cm) in je ruimte, nu 1cm wordt op je blad. ‘Normale’ leefruimtes, hiermee bedoel ik ruimtes die niet groter zijn dan 20 op 30 meter, passen op schaal 1/100ste dus gewoon op een normaal A4 ruitjesblad.

Zet nu de afmetingen die je opgemeten hebt dus uit in centimeters en milimeters op je blad. Probeer je opnieuw niet te verliezen in de kleine details. Als je tekening op enkele centimeters na niet uitkomst zoals je hebt opgemeten is dit geen drama. Als het helemaal niet uitkomt meet je best enkele afmetingen opnieuw op. Probeer dit tekenproces niet direct als frustrerend te zien als er iets niet uitkomt. Dit overkomt iedereen, ook mij nog steeds, al wordt je hier wel snel beter in. Ook niet alle hoeken van de ruimte zijn mooi 90°, en dit zorgt voor kleine spelingen in de afmetingen. Hoeken opmeten in een ruimte is niet gemakkelijk, ik raad je dit dan ook af. Probeer je te focussen op de afmetingen van de muren en op deze manier alles te verbinden. Als je ook de ramen en deuren hebt aangeduid op je plan, neem je een dikkere stift en overtrek je nog eens de muren (niet de openingen zoals ramen en deuren). Dit zorgt ervoor dat je plan gemakkelijker leesbaar wordt en er overzichtelijker uit ziet.

Noteer ook de afmetingen die je opgemeten had bij alle elementen op je plan. Dit doe je allemaal in dezelfde eenheid, best in centimeter.

Voila, je hebt je (eerste) plan getekend! Tevreden?

Nu kan je dit plan verder gebruiken bij het indelen van je ruimte, het berekenen van oppervlaktes, het kiezen van meubels,...

blueprints-1837238_1920.jpg

Kan je goed overweg met nieuwe technologie? Misschien is het dan ook een optie voor jou om met een 3D tekenprogramma te werken. Zelf werk ik graag met SketchUp + een rendersoftware om mooie beelden te maken van mijn 3D creaties. Er zijn ook al heel wat andere tekenprogramma’s op de markt die zeer eenvoudig te gebruiken zijn. Floorplanner is een gratis programma, alsook homedesign3d. Zelf heb ik weinig ervaring met deze programma’s maar ze zouden zeer intuïtief en gemakkelijk moeten zijn. Het leuke aan deze tekenprogramma’s is natuurlijk dat je plan direct ook in een 3D voorstelling kan worden omgezet. Zo heb je een beter beeld op hoe je ruimte er werkelijk zal uitzien. Als ik een project begin waarvan ik weet dat ik het in 3D zal uittekenen, begin ik toch meestal met het schetsmatige plan. Dit vergemakkelijkt het tekenen aanzienlijk.


 
Selien Van den Berghe